Recepty


Preclíky

Víte, že preclíky patří k tradičním symbolům postní doby? Tohle pečivo prý pochází z počátku 7. stol.
z klášterů na pomezí Francie a Itálie. Podle jedné legendy to byla odměna pro děti, které se naučily správně modlitbu. Jejich tvar připomíná tradiční křesťanský symbol - kříž v kruhu, anebo také ruce sepjaté k modlitbě. Říkalo se jim "pretium" (lat. cena, odměna), anebo "brachium" (lat. paže) odtud asi i německé "bretzel" a česky "preclík". Preclík se stal také symbolem pekařského cechu. (Zdroj a více info zde)

Recept: 

1 kg polohrubé mouky
3 žloutky
50 g droždí
trochu mléka
cukr krystal do kvásku a podle chuti
špetka soli

Nejprve si připravíme kvásek. Rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru krystal a uhněteme kašičku, zalijeme asi 50 ml mléka a posypeme trochou mouky. Necháme přikryté utěrkou v teple kynout asi ½ hodiny.

Zbylé suroviny vsypeme do mísy, přidáme vzešlý kvásek a vypracujeme těsto na preclíky. Necháme kynout opět asi 1 hodinu. Následně vyválíme tenký váleček a ten stáčíme do tvaru klasických preclíků. Potřeme vodou a pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů do zlatova.




© 2021 Jana Hofmanová, Marta Sedláčková
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky