Velikonoční bochánky "Hot cross buns"

Hot cross buns (tedy bochánky označené křížem) jsou tradičním sladkým anglosaským velikonočním pečivem doloženým už od 16./17. stol., i když v Řecku se pečivo značilo křížem už v 6. stol. n.l. Podobají se našim mazancům ale velikostí spíš připomínají staročeské buchty.

Podle legend si je lidé zavěsili na Velký pátek ve svých domácnostech a uchovávali je po celý rok - když bylo třeba, kousek se ulomil, smíchal s vodou a podával jako lék. Protože je na nich znamení kříže, lidé věřili pověrám, že toto pečivo z Velkého pátku je ochranou před zlými duchy pro domácnost, nebo na cestách a brali si je s sebou.

Podle výnosu anglické královny Alžběty I (1592) bylo zakázáno péct a prodávat toto pečivo jindy než na Velký pátek, na Vánoce a při pohřbu. Byl-li někdo přistižen, že výnos porušuje, musel své pečivo dát chudým.

Traduje se, že lidé, kteří se spolu podělí o bochánek budou mít pevné přátelství a štěstí po celý následujíc rok. 

Recept na cca 20 kousků:


Potřebujeme

    • 500 g hladké mouky 00 (s vysokým obsahem lepku) + na poprášení
    • 1 lžička soli
    • 75 g třtinového cukru
    • 1 lžička mixed spice (tj. směs skořice, nového koření, hřebíčku, koriandru, zázvoru a muškátového oříšku a muškátového květu - lze nahradit např. Aladinovým kořením do kávy od Sonnentoru nebo jen skořicí)
    • 50 g másla, pokrájeného + na vymazání
    • 7g sáček instantního droždí
    • 140 g sušeného ovoce (rozinky, pomerančová kůra, místo části může být i oloupané a nakrájené jablko)
    • 300 ml plnotučného mléka
    • 1 lžíce slunečnicového oleje
    • 1 vejce

    Na kříže 3 lžíce hladké mouky a voda

    Na potření  3 lžíce zlatého sirupu (golden syrup), nebo medu nebo meruňkové marmelády




1. Mléko přiveďte k varu a poté odstavte. Rozpusťete v něm máslo a nechcte schladnout na tělesnou teplotu.


2. Smíchejte mouku, sůl, cukr a droždí v míse. Doprostřed udělejte důlek a vlijte připravenou směs mléka a másla. Přidejte vejce a dobře promíchejte vařečkou a pak i rukou - vznikne lepkavé těsto.

3. Vyndejte těsto na pomoučněný povrch a hněťte, natahujte a překládejte těsto asi 5 min., dokud nebude sametové a pružné.


4. Vložte do olejem vytřené mísy, přikryjte potravinovou fólií a nechte v teple kynout 1 hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí objem. Po hodině kynutí přidejte sušené ovoce a nechte znovu přikryté kynout další hodinu.

5. Rozdělte těsto na 15-20 stejných kousků, vytvarujte bochánky a vyložte je na plech. Nechte mezi nimi dostatek místa - nakynou. Nechte přikryté (nikoli ale zabalené; třeba jen pod utěrkou) ještě kynout, klidně další hodinu.


6. Předehřejte troubu na 200C.

7. Smíchejte 75g mouky s pěti lžicemi vody, vytvořte spíše hustší pastu. Směs dejte do sáčku s ustřihnutým rohem a každý bochánek ozdobte křížem.

8. Pečte dozlatova asi 18 minut.

9. Po vyndání z trouby ještě teplé potírejte rozehřátou marmeládou nebo sirupem.

Nejlepší jsou ještě teplé, rozkrojené, potřené máslem s šálkem čaje. 


Photo: Manny NB on Unsplash

© 2021 Jana Hofmanová, Marta Sedláčková
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky